Net zoals de zon de aarde (de "massa") verwarmt en de aarde vervolgens onze atmosfeer, zo verwamen infrarood panelen binnen eveneens de "massa", zoals de vloer, de muren, meubels, etc. 

Vervolgens wordt ook binnen de de opgebouwde warmte in de "masssa" afgegeven aan de ruimte, waardoor de ruimtetemperatuur zal toenemen. En zo kunnen ruimtes met behulp van een thermostaat perfect en comfortabel worden geconditioneerd.

Alle warmte is infrarood. Infrarood straling echter, ontstaat bij een warmtebron die een oppervlaktetemperatuur heeft van plm. 90 °C of hoger. Vandaar ook dat infrarood stralingspanelen mininmaal een dergelijke oppervlaktetempeartuur dienen te hebben.

Bij infrarood warmtepanelen is de stralingswarmte onzichtbaar (in tegenestelling tot bijvoorbeeld de outdoor infrarood terrasverwarming). Deze onzichtbare infrarood straling (genoemd "FIR" = Far Infra Red) verwarmt dus niet de lucht (= convectieverwarming, zoals bijvoorbeeld de radiatoren van de centrale verwarming), maar de vloer, muren en alle "objecten", zoals personen, meubels, planten en dieren die zich in de ruimte bevinden. Oftewel, de "massa" wordt verwarmd. Maar dat geldt ook voor ons mensen; eenmaal in het bereik van een infrarood paneel voel je de weldadige warmte op je inwerken, alsof je in het zonnetje zit. Dat geeft, ook als de ruimtetemperatuur (= luchttemperatuur) nog niet helemaal op niveau is, al snel een comfortabel gevoel.

Er ontstaat binnenshuis geen luchtcirculatie door deze manier van verwarmen, dit in tegenstelling tot de convectie verwarming van de centrale verwarming.

Met infrarood warmtepanelen wordt de ruimte gelijkmatig verwarmd en is er nauwelijks verschil in temperatuur tussen vloer en plafond.

De lange golf infrarood stralen (FIR) zijn ongevaarlijk voor mens en dier. Onderzoek heeft bewezen dat de infraroodstralen eerder zelfs goed zou zijn voor de mens, omdat de doorbloeding van het lichaam erdoor verbetert. De Zilver Nano technologie van bijvoorbeeld de Sunjoy infrarood panelen hebben bovendien een anti-bacterieel effect, waardoor mijten en bacteriën worden gedood. Ook is er sprake van een geur-neutraliserend effect.

Is uw vraag nog niet beantwoord?
Neem dan contact met ons op

Contact opnemen