Energiekosten - Warmtepanelen
Vinaora Nivo Slider 3.x

Dé leverancier van infrarood verwarming en infrarood panelen!

 verwarmen.png - 46,44 kB

Er zijn een aantal aspecten die een rol spelen als we kijken naar de kosten en het energieverbruik van warmtepanelen. Verwarmen met infrarood warmtepanelen lijkt op het eerste gezicht duurder dan verwarmen met andere systemen.

Immers, om een flinke ruimte kunnen verwarmen, kan het gevraagde vermogen flink oplopen als het gaat om hoofdverwarming. En elektriciteit kost al gauw bijvoorbeeld tussen de € 0,22 en (anno 2022) € 0,40 per kW/u, dus reken maar uit. Toch ligt een en ander aanmerkelijk genuanceerder.

Verwarmen met infrarood warmtepanelen is bijvoorbeeld veel goedkoper dan elektrisch verwarmen middels straalkachels of blowers. Op zich is die vergelijking ook niet moeilijk te maken.

De vergelijking met gas wordt wat ingewikkelder. Daarnaast hebben we te maken met de ontwikkelingen in de toekomst. Vanaf 2050 wordt er geen gas meer toegepast in (nieuwbouw-) woningen. Daarop vooruitlopend zie we nu reeds een groeiende trend in "gasvrij" (of "all-electric") bouwen, ongeacht of het nu gaat om reguliere woningen, recreatiewoningen, zorgwoningen, studentenwoningen, etc. Bovendien is er met de toename van gebruik van zonnepanelen (eigen energieopwekking) meer en meer interesse in hoe de zelf opgewekte energie kan worden ingezet in het eigen huishouden. "Terug in het net" heeft immers vrijwel geen zin: het zogenaamde salderen levert doorgaans niet veel op. Bovendien is aangekondigd dat het salderen na 2025 wordt opgeheven. 

Terug naar de kostenvergelijking tussen verwarmen met infrarood warmtepanelen en verwarmen met aardgas. Buiten de vergelijking met betrekking tot de kosten van het gebruik van de hoeveelheid m³ gas versus de kosten van het stroomverbuik van de panelen, dienen we dan ook rekening te houden met:

  • de installatiekosten van de hele CV installatie versus de installatie van infrarood panelen;
  • de afschrijving van de CV ketel versus de afschrijving van de panelen
  • het jaarlijkse onderhoud van de CV ketel versus de onderhoudskostebn van infrarood panelen
  • het stroomverbruik van de circulatiepomp van de CV ketel 
  • de (energie-) verliezen die optreden als verwarmingsleidingen door kokers, vloeren en kruipruimtes lopen.

energiekosten

 

Tot slot: verwarmen met infrarood warmtepanelen is niet alleen comfortabel en aangenaam, maar door de efficiënte wijze van verwarmen (objectverwarming versus luchtverwarming)  ook goed voor ons milieu. Er worden daardoor minder fossiele brandstoffen gebruikt en het helpt de CO² emissie terug te dringen.